Napísal:
Tomáš Zúbrik

8 mýtov o divadelnej improvizácii

8 mýtov o divadelnej improvizácii

Impro je tak trochu záhadou...

Existuje 8 mýtov o divadelnej improvizácii pre väčšinu ľudí, ktorí nikdy nezažili improvizáciu. Pre nich je veľký strach vystupovať na javisku a robiť na ňom čokoľvek, teda okrem spievania počas karaoke v podnapitom stave. Impro je záhadou.

Tých istá väčšina ľudí uvažuje o impre spôsobom, že impro je ťažké a nemôžu ho robiť, ak nie si inteligentný, zábavný alebo talentovaný, si určite húževnatý a ak si introvert, určtie robíš impro prefesionálne.

Ale mám pre teba dobrú správu.

Tieto riadky píšem práve preto, aby som ti povedal, že impro, o ktorom je reč, neexistuje. V skutočnosti, impro môže robiť každý 🙂

Neveríš mi?

Poďme zboriť mýtus po mýte:

1. Musím byť zábavný, aby som mohol robiť impro.

Toto je jeden z najmocnejších mýtov zo všetkých. Bohužiaľ, spôsobilo to veľa „vtipných“ ľudí, ktorí vyradili ostatných na pódiu, zatiaľ čo ľudia v publiku sa tak nudia, že začali pozerať online zoznamku na mobile.

Pravda je, že nemusíš byť zábavný, aby si robil impro. Nemusíš byť vtipný, inteligentný alebo šikovný a určite nemusíte byť Chris Farley. V skutočnosti musíte byť iba sami sebou a byť s tým v poriadku.

2. Impro je ťažké

Exituje iba pár činnností, ktoré ľudia robia prirodzene. Ide napríklad o jedenie, spánok, dýchanie a žmurkanie. Všetko ostatné je naučená zručnosť. Boli náročné v určitom čase a napriek tomu, že ste sa niekoľkokrát zasekli, ste sa ich dokázali naučiť. Len pomyslite na to, kde by ste boli, keby ste si povedali, ako príliš ťažké je začať chodiť.

Impro nie je ťažké. Mohol by som dať psa na pódium a bolo by to neuveriteľné impro. Bolo by to dobré? Možno nie, ale na tom nezáleží. Rovnako ako akékoľvek 2 ročné dieťa môže kresliť na papier a nazývať ho kresbou, tak dospelý môže vstúpiť na javisko a nazývať ho improm. Choďte na to pódium.

3. Impro vyžaduje určitý druh osobnosti.

Povedzme si to otvorene. Neexistuje žiadny impro človek. Pozrite sa do zrkadla na seba. To je impro človek.

Tlstí ľudia, nízki ľudia, muži, ženy, introverti, extroverti, géniovia, Danko-via, biela, čierna, rifle, sukne, na tom nezáleží. Nie je to o osobnosti, ale o tom zabudnúť na svoje ego a spojiť sa s inou osobou.

Ak ste už niekedy vo vzťahu dosiahli kompromis, tak už ste si prešli cenným školením na impro. Ak ste tak ešte neurobili, mali by ste skúsiť stand-up.

4. Impro je ako TV show “Partička.”

Impro je ako varenie jedla. Existuje milión spôsobov, ako to urobiť, ale všeobecný cieľ je vždy rovnaký: chcete urobiť niečo, čo každý môže zjesť. Možno je to šošovica, možno je to bezlepková kosť pre psa. Nezáleží na tom, že ste stále v kuchyni a hádžete veci spolu, dúfajúc, že váš domáci miláčik vás bude milovať viac potom, keď mu navaríte.

Takže impro nie je len „Partička“.

Počul som (niektoré aj zažil) o improvizovaných hrách, filmoch, Shakespeare divadelných hrách, pantomimických etudách, hudbe, muzikáli a potom je tu impro v dlhých formách a impro v krátkych formách s miliónmi rôznych podforiem a hier a tá rozmanitosť je skutočne obrovská, a ja to naozaj nechcem všetko vypisovať. Stručne, existuje neskutočne veľa rôznych štýlov impra a nie je to len "Partička", poďme preto ďalej.

5. Mali by ste robiť impro iba vtedy, ak si myslíte, že v tom budete dobrí.

Ďalšiu výhovorku, ktorú často počujem od ľudí, keď im hovorím, že by sa mali skúsiť impro, je: „Ja nikdy nebudem, tak dobrý ako herci v „ Partičke“.
Samozrejme, že nebudete.

Tí herci trénovali roky aby boli schopní vystupovať na tejto úrovni. V určitom okamihu boli hrozní. V určitom okamihu života neboli veselí. Verte mi.

Koho zaujíma, či v tom nebudete dobrí? Prečo musíte?

Venujem sa tiež impru aj keď nepatrím k špičke. Venujem sa tomu, pretože ma baví vychádzať zo svojej komfortnej zóny a tvoriť etudy v skupine. Prečo kladiete tak vysoké očakávania na seba?

Dokonca aj ľudia, ktorí sú na vrchole svojho odboru - lekári, dizajnéri, inžinieri - prešli celou hromadu neúspechov, kým sa im podarilo presadiť.

Takže nehovorte, že nemôžete robiť impro, pretože by ste na to neboli dosť dobrí, pretože nebudete, rovnako ako ostatných 98% ľudí, ktorí robia impro. Nebojte sa, pripojte sa k impro skupine a presvedčte sa 😉

6. Improvizátori rozprávajú vtipy

Niekedy, keď ľudia počujú, že robím impro, chcú odomňa, aby som im povedal niečo vtipné, prípadne im zaimprovizoval na mieste. Čo väčšinou stuhnem a s úsmevom poviem, že to nie je ono. Impro má svoju výnimočnú atmosféru. Už som si na to zvykol, ale teraz si uvedomujem, že väčšina ľudí o tom nič nevie. A prečo by mali? Impro je medzera na trhu.

Po prvé, impro nehovorí ľuďom vtipy. To robia stand-up komici. Čím viac sa improvizátor snaží vymyslieť zábavné veci a potom ich povedať v scéne, tým menej to bude zábavné, pretože tak proste impro nefunguje.

Impro nie je plánovaná činnosť a nie je to miesto, kde by ste masturbovali so svojím vlastným egom a vystupovali podľa vlastného humoru. Na to je práca. Impro je o budovaní humoru spontánne s ostatnými ľuďmi.

Dobrou správou je, že ak nie ste dobrí v rozprávaní vtipov, impro je pravdepodobne pre vás!

7. Impro je spôsob, ako zarobiť peniaze.

Dajú sa zarobiť peniaze, ale milionár z vás nebude 😀 Či už formou performingu alebo vyučovania impra pre verenosť či firmy. Je super, keď hobby, ktorému venujete svoj voľný čas, vám dokáže zarobiť peniaze. Ale stále je to len hobby, pokiaľ to robíte primárne pre radosť a nedokáže vám to zaplatiť všetky účty. Čo je na impre cennejšie ako peniaze? Priateľsvá a zážitky s priateľmi v rámci (a nielen) improvizácie. Tie majú nevyčísliteľnú hodnotu. 🙂

8. Nemôžem robiť impro

Áno, môžeš. Vyžaduje sa iba odvaha prihlásiť sa na kurz alebo workshop, nasledovať skupinu a vydržať až do konca, aby ste si uvedomili, že ste netušili, čoho ste sa tak báli.

Nebudete v tom najlepší, ale prečo by ste chceli byť? Máte možnosť zlyhať a to je úžasné, pretože to znamená, že ste sami výzvou. Prestaňte sa snažiť byť dokonalí a bavte sa. Získate z toho viac, ako ste si kedy dokázali predstaviť, takže túto šancu nepremárnite.

Ak sa chcete dozvedieť viac, pozrite sa na môj blog a prihláste sa na odber noviniek, ktorý vás osvietiť, potešiť a zároveň budete informovaní o aktuálnych kurzoch a workshopoch školy improvizácie.

Som na tejto impro ceste s vami. 😉

Zdroj: https://www.drevets.co/improv-is-not-what-you-think-it-is-debunking-8-dastardly-myths-of-improv/

impro svet logo
Je vstupnou bránou ku Kanadskému štýlu improvizácie. Nájdeš tu články, cvičenia a e-knihy, ktorými pomáham rozvíjať prirodzené sebavedomie, kreativitu, pohotovosť a spoluprácu pre všetkých záujemcov o improvizáciu.
Sleduj nás na sociálnych sieťach:
Odoberaj novinky cez email:

    Súhlasím s použitím osobných údajov.

    Vytvorené s 
    od
    tomweb
    crossmenu